Rugbrød med surdej

Opskrift


til 2 brød

Der er ikke noget bedre end et godt friskbagt rugbrød. Dog skal man lige have lidt tålmodighed fra starten, så man får surdejen godt i gang.

Ingredienser

Rugsurdej

2 dl vand

300 g rugmel

Brøddej

500 g knækkede rugkerner

5 dl. vand

300 g rugmel

40 g fint salt

100 g græskarkerner

25 g maltsirup eller 15 g maltmel

3 dl. vand

Lidt olie til pensling af to rugbrødsforme (30 x 10 cm)

30 g græskarkerner til toppen af brødene

Proces


Sådan gør du

Trin for trin

Dag 1

Vand og rugmel røres sammen og stilles under låg ved stuetemperatur.

Dag 2

Knækkede rugkerner og vand røres sammen og stilles væk under låg.

Dag 3

  1. 2/3 af rugsurdejen tages i en skål og røres sammen med de udblødte kerner og de øvrige ingredienser. Når alt er i skålen skal det æltes til en samlet masse. Herefter skal det hæve 20 min.
  2. Smør rugbrødsformene med lidt olie og fordel dejen i de to forme. Brødene tildækkes med et fugtigt viskestykke og skal hæve til de når formens kant.
  3. Pensel brødene med vand og drys med græskarkerner inden de sættes i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 2 timer.

OBS. Den sidste 1/3 af rugsurdejen starter du nu op med en ny rugsurdej og stiller i en tætsluttet glas eller bøtte i køleskabet. Dette gør du hver gang du har brugt noget af surdejen. Dog skal der gå min. 2 dage hver gang, så det når at falde til ro.


Velbekomme

Gastronomiske oplevelser